Gästbok, januari 2017

Denna gästbok är till för dig som vill dela dina tankar eller åsikter om MinSläkt med andra. Skicka in dina funderingar, förslag till förbättringar, kom med motargument eller heja på bra idéer. Ordet är fritt. Mejla inlägg här.

Med anledning av den nya personuppgiftslagen (PUL) utgår jag från att du som gör inlägg även godkänner att ditt namn och e-postadress publiceras på denna sida. Inlägg utan spårbar avsändare kommer att ignoreras.

Om du har något problem som inte är av allmänt intresse ser jag gärna att du använder support-sidan istället.

15:e januari, Sven Bohlin

Hej
Har laddat hem testversionen av ert program för att testa forskning själv på sidan av min fru, som jobbat några år med andra program.
Min farfarsfarfarsfar, Olof Falck (1738-1795), var båtsman och bodde i Enånger i Hälsingland, och jag antar att man skall gå vidare via Krigsarkivet för att få reda på vad som vållade hans död. Födelse- och dödsboken är otydligt skriven på den punkten.
Kan man få fram militära uppgifter via ert program eller är det Krigsarkivet som gäller? Bor i Täby så avståndet dit är inte avskräckande.
Hälsningar
Sven Bohlin
MinSläkt innehåller inte några militära uppgifter. Du använder MinSläkt för att hålla reda på uppgifter om släktingar som du själv samlat in på annat håll.
MVH Henrik Dannberg
9:e januari, Arja Haikara

Yes! Tack Henrik! Tusen tack!
När man får svaret så känns det så självklart och lätt! :-)

//Arja
9:e januari, Arja Haikara

Angående lista på en rak mormor mormors mormors... linje, samt farfars farfars farfars....linje.

Jag trodde också att lösningen var att exportera anmoderns alla ättlingar och sedan söka fram kvinnorna. Men kruxet ät att man får med även sönernas döttrar. Jag testade även en manuell sökning, men efter 3-4 generationerna tappade jag greppet. Min mormors mormors mormors mormors mor fick 5 döttrar i början av 1700-talet, minst 3 av dem fick flera döttrar och efter några generationer blir antalet många. Samma situation är det med min farfars farfars farfars farfars söner.
De raka, rena kvinno- och manslinjerna är intressanta i DNA sammanhang, t.ex. man vill verifiera att den traditionella släktforskningen stämmer.
MVH
Arja
OK, nytt försök. Sök efter alla kvinnor och exportera senaste sökresultatet. Importera till ett nytt tomt släktarkiv och exporter ättlingarna till önskad person.
MVH Henrik Dannberg
8:e januari, Sören Hjeltman

Hej,

har använt MinSläkt i flera år och det har fungerat väl. Jag har ver
4.0 installerad med licens.
Nu tog jag hem uppdateringen 4.1 och till min förvåning installerade den sig på C: utan att fråga!
Program med det uppförandet brular inte bli långlivade i min dator. C:
har jag reserverat för Windows.
Applikationer lägger jag på partition F: Det vore definitivt önskvärt att man vid installation kan ange var programmet ska läggas. Installationen på C kommer naturligtvis att raderas.

mvh
/Sören
8:e januari, Ulrika Burman

Hej,
Finns det några planer på att lägga till möjlighet att skriva ut trädet som en solfjäder, antingen som halv eller hel cirkel? Det ger en väldigt snabb och enkel översikt över hela trädet och hur långt man kommit på olika grenar.

Tack för ett bra program!

Ulrika Burman
Tack för tipset. Jag ska se vad jag ev kan göra i kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg
7:e januari, Arja Haikara

Hej!
Jag har försökt och misslyckats klura ut att få fram en lista på alla kvinnliga ättlingar till den äldsta kända anan i rak morslinje. Likaså en lista på alla manliga ättlingar till den äldsta kända anan i rak manslinje. Jag misstänker att det inte får och i så fall vill jag önska en sådan sökfunktion.
MVH
Arja Haikara
Ett sätt är att exportera alla ättlingar till en GEDCOM-fil och importera denna till ett nytt tomt släktarkiv. Gör sedan en sökning på enbart kvinnor eller enbart män i detta temporära släktarkiv.
MVH Henrik Dannberg