Gästbok, oktober 2016

Denna gästbok är till för dig som vill dela dina tankar eller åsikter om MinSläkt med andra. Skicka in dina funderingar, förslag till förbättringar, kom med motargument eller heja på bra idéer. Ordet är fritt. Mejla inlägg här.

Med anledning av den nya personuppgiftslagen (PUL) utgår jag från att du som gör inlägg även godkänner att ditt namn och e-postadress publiceras på denna sida. Inlägg utan spårbar avsändare kommer att ignoreras.

Om du har något problem som inte är av allmänt intresse ser jag gärna att du använder support-sidan istället.

12:e oktober, Roger Jorwen

Runda hörn!
Blev också lite överraskad av att de runda hörnen var borta, men tycker inte att det har någon större betydelse, Har nu vant mig den nya layouten...
Så något större argument mot att inte lösa licens för den sakens skull ser jag inte...
Ett nytt program ( Genney) har t ex bara runda hörn...

Tycker att det finns viktigare saker att fokusera på t ex handhavandet av adoptiv-, foster-, styvbarn,-, se mitt inlägg av den 18/9 andra stycket...
En sak som jag saknar är möjligheten att kunna skriva ut blanketten för Ansedel – har därför sparat en äldre version för att kunna skriva ut denna.
Bra att ha med sig när man besöker släkten, tycker jag...

En liten trivial önskan är att kunna söka på kusin, syssling till huvudpersonen, är nog bara jag som tänkt på detta då kusiner är lätt att hålla koll på, men det blir värre med sysslingar osv

Både min fru och jag älskar MinSläkt för dess användarvänlighet och överskådlighet. Släkt och vänner blir imponerade då man visar på skärmen forskningsresultaten...

Roger
10:e oktober, Lars Jarnebrant

Håller verkligen med Klas och Mikael att man vill ha tillbaka de runda hörnen för kvinnliga personer.
Hänger just nu kvar vid version 3.12 bara för att ha dem kvar.
Uppgraderar till 4.0 så fort de runda hörnen kommer tillbaka.

Lars Jarnebrant
10:e oktober, Torkel Borelius

En önskan!

Jag lider av ett problem med foster- och adoptivbarn. Var hör de egentligen hemma? Jag misstänker att de flesta släktforskare då pekar på de biologiska kopplingarna, men så lätt tycker jag inte det är att avfärda miljön där de växer upp. En variant av kampen mellan arv och miljö?

För att göra hanteringen i MinSläkt något bättre (enklare) skulle jag vilja ha möjligheten att lägga in länkar på lämpligt ställe till annan person än det som finns nu: biologisk far och mor respektive barn. Hur man än väljer att registrera en adopterad eller ”fostrad” son eller dotter, så kan man också vilja (bör/måste) notera det andra släktskapet och då känns det otillfredsställande att bara kunna skriva om saken i exempelvis fliken Noteringar. Nuförtiden måste det alltid gå att skapa länkar till annat besläktat för att göra det enklare för läsaren eller användaren. Det har vi ju vant oss vid i andra välutvecklade sammanhang. Därför denna önskan som naturligtvis gäller både barnen och föräldrarna. Saken kan säkert utvecklas om man ägnar det lite möda och jag inser att det kan ställa till besvär om någon skulle vilja ha med dubbla par föräldrar, men länkar för snabb förflyttning i program och på webb borde inte vara så svårt att genomföra.

Torkel
4:e oktober, Mikael Nordblom

Håller verkligen med Klas i det han skriver i det andra stycket!
De könlösa utskrifterna är inte bra för någon eller något vad jag kan förstå.

Mikael Nordblom
2:e oktober, Klas Anjou

I MinSläkt V 4.0 finns en ologiskhet i namnsorteringen och namnsökningen som inte fanns i tidigare versioner. I namnlistan till vänster kan namnen sorteras efter efternamn. Adliga namn som börjar på av, der, den, van och von sorteras efter namnet efteråt medan de som börjar på de, d', till, och zu sorteras efter denna förpreposition. Så var det även förut. När man ställer sig i namnlistan kan man med en bokstav (eller ett par) hoppa till det ställe där namnen med denna bokstav börjar. Denna funktion fungerade tidigare så att om man sökte på en bokstav efter D fastnade man inte bland de namn som började på förprepositionen de och hade huvudnamn med aktuell bokstav utan man kom rätt i listan. Nu har jag till exempel namnet de Maré i min lista och söker jag på M hamnar jag bara på de Maré (dvs bland namn som börjar på D) och inte där övriga namn på M står. Sorteringsfunktionen och sökfunktionen har således inte samma ordning. Jag skulle önska att detta rättas till i nästa version av programmet. Antingen som det var förut eller att också namn på de, d', till, och zu sorteras som av, der, den, van och von.

En helt annan sak som blivit sämre i V 4.0 är markeringen av kön i diagrammen. De färgade figurerna går väl an då man jobbar i datorn men de överförs inte vid utskrift eller kopiering med Ctrl-C till Word. Låt oss få tillbaka de rundade hörnen. Figurerna kan väl få vara kvar. Eller åtminstone att könsmarkeringen följer med vid utskrift och kopiering. Papperskopior är ett utomordentligt hjälpmedel då man delger och kommunicerar med andra om släkten.

Hälsningar
Klas Anjou