Gästbok, oktober 2014

Denna gästbok är till för dig som vill dela dina tankar eller åsikter om MinSläkt med andra. Skicka in dina funderingar, förslag till förbättringar, kom med motargument eller heja på bra idéer. Ordet är fritt. Mejla inlägg här.

Med anledning av den nya personuppgiftslagen (PUL) utgår jag från att du som gör inlägg även godkänner att ditt namn och e-postadress publiceras på denna sida. Inlägg utan spårbar avsändare kommer att ignoreras.

Om du har något problem som inte är av allmänt intresse ser jag gärna att du använder support-sidan istället.

21:e oktober, Stig Frödeby

Hej,

Hur skall man markera dubblettsökning för att bara få en lista på personer som är födda samma dag?
Lyckas inte få tag på de tvillingpar - trillingar som finns i databasen.

M v h
Stig Frödeby
Bra fråga. Tyvärr vet jag idag inget annat sätt än att helt enkelt sortera alla personer efter födelsedatum och sedan manuellt gå igenom listan och söka efter personer som är födda samma dag.
MVH Henrik Dannberg
16:e oktober, Johnny Edholm

Hej jag undrar om det finns möjlighet att till rapporten Anfäder kunna välja om man vill ha Ref.nr som ett val med parantes om efter namnet. Har lagt in ref.nr för varje individ för att särskilja dem åt (bra även vid anförluster). I diagram finns det valet.

Med vänlig hälsning Johnny Edholm
Idag finns tyvärr inte denna möjlighet.
MVH Henrik Dannberg
14:e oktober, Laszlo Nagy

Hej! Jag undrar om det finns möjlighet att slå ihop två databaser?
Jag har haft det på 2 olika datorer tyvärr från början och svårt att skriva om allt igen. Tack för bra program. Med vänlig hälsning Lasse
Via Arkiv\Exportera\GEDCOM kan man exportera hela eller delar av ett släktarkiv till en GEDCOM-fil. Denna GEDCOM-fil kan sedan importeras till ett annat släktarkiv, tomt eller inte.
MVH Henrik Dannberg
10:e oktober, Sten Rågåker

Hej Henrik
I familjeuppställningen markeras ju att en person är/var gift med ett vågrätt streck till vänster om ”plattan”. Om de har/hade barn är det en vinkelmarkering. Kan det finnas fog att markera i detta läge att någon var gift fler gånger, med samma typ av streckmarkering som i det enskilda fallet, samtidigt med den klammer som markerar aktuell partner. Förstår du hur jag menar? Detta kan underlätta om man vill komplettera sitt material och det annars är lätt kan glömmas bort att det finns fler grenar för en person. T.ex. över klammern för tidigare familjebildning resp. under klammern för senare familjebildning. Men detta kanske är verkurs?

hälsningar Sten Rågåker
Tack för tipset. Jag ska fundera på detta.
MVH Henrik Dannberg
2:e oktober, Anders Öberg

Hej!
finns det något sätt i ditt utmärkta program, att koppla adopterade barn till både de biologiska och adoptivföräldrarna ?
I Legacy (som verkar bra men lite omständigt) finns en lösning på detta.
Hälsningar
Anders
I MinSläkt kan en person idag enbart ha en mor och en far. Om man väljer att koppla barnet till adoptions/fosterföräldrarna eller till de biologiska föräldrarna är en smaksak. Själv brukar jag registrera båda föräldraparen men koppla barnet till de biologiska föräldrarna om dessa är kända. Hur det hela hänger ihop brukar jag sedan ange i lämpliga noteringsfält.
MVH Henrik Dannberg