Gästbok, jannuari 2011

30:e januari, Jan Karlberg
Hej! Jag heter Jan Karlberg. Jag har använt MinSläkt några år och jag undrar om det går lägga
in rapport över gifta ungerfär på samma som födelsedagar eller liknande

Mvh / Janne.
29:e januari, Arja Haikara
Hej!

Anders Hasts önskemål om flera huvudpersoner är lysande! Det hejar jag på! Det skulle underlätta för sökning efter en möjlig gemensam ana till flera personer.

Med vänlig hälsning
Arja Haikara
26:e januari, Anders Hast
Hejsan!
Jag är mycket nöjd med programmet men har en liten fundering/förslag på utveckling.

Eftersom jag har flera av mina vänner med i min databas och vi har hittat gemensamma anor så är det alltid ett kärt samtalsämne. Men då får jag alltid göra en sökning. Min fråga/förslag är att kunna ha två eller fler huvudpersoner, kanske fyra. Då kan jag ha min morfars anor i grönt, min mormor i rött, farfar i blått och farmor i gult. Eller mina vänner som frågar, ”har du hittat någon gemensam ana”. Om detta förverkligas så kan jag direkt se att denna person är släkt med någon av de andra som jag har i programmet. Kanske en och samma person kan ha en eller flera färger beroende på vilka som sätts som huvudpersoner?

Har tanken funnits tidigare att kunna ha fler än en huvudperson, låt oss säga nummer 1 är ”master” och de andra är huvudperson 2, nästa 3 osv?
Jag har inte tidigare fått detta önskemål.
MVH Henrik Dannberg
24:e januari, Linda Magnusson
Har kört ver 3.6 tills idag.
Ingen har hittills rapporterat det fel du beskriver. Är du helt säker på att du tittar på rätt flik? Det finns två flikar till vänster: Katalog och Sökresultat.
MVH Henrik Dannberg
24:e januari, Åsa Eriksson
Hej jag har haft MinSläkt i några år men sedan min dator kraschade köpte vi en Mac i stället. Nu saknar jag mitt släktforsksningprogram och kör för tillfället i ancestry. Kommer det någon variant för Mac?

Sen undrar jag om det går att föra över mitt nya material som jag lagt in i ancestry till det materialet jag har i MinSläkt, som för närvarande inte är lika omfattande.

Mvh Åsa=
MinSläkt är ett rent Windows program. Däremot finns det flera användare som kör MinSläkt på Mac. De använder då någon form av Windows-emulator, t ex VirtualPC, Parallels Desktop etc.

MinSläkt kan i likhet med de flesta andra släktforskningsprogram exportera och importera GEDCOM-filer.
MVH Henrik Dannberg
24:e januari, Linda Magnusson
Hej

Har kört MinSläkt i flera år nu och är mycket nöjd med programmet. Det är verkligen lätt att använda.

Funktioner som jag saknar:
1. Sökning av par. När man har många med samma namn, vissa namn är mycket vanliga och om födelseår saknas tar det en stund att hitta rätt personer. Skulle man inte kunna utöka sökfunktionen att kunna söka på par? T.ex. Nils Nilsson gift med Karin Persdotter.

2. Anförluster. Kunde man inte få en färgmarkering i diagram på de personer som är anförluster?


Katalogen till vänster har kanske en bugg? Ibland händer det att nyligen inmatade personer inte syns i katalogen. Det hjälper inte att söka i katalogen. Samtidigt verkar det som räknaren “Antal personer” hängt sig. Stänger man MinSläkt och startar om blir det ok.

Mvh
Linda Magnusson
Växjö
Vilken version av MinSläkt använder du?
MVH Henrik Dannberg
23:e januari, Anders Öberg
Tack! Henrik för svaret, jag gör ju likadant, men problemet blir på de fall då efternamnet ändras flera gånger och det blir långt.
Brukar själv skriva i ”anteckningar”
Hälsn.
Anders
21:e januari, Anders Öberg
Använder MinSläkt sedan flera år tycker det är ett utmärkt program, jag har en allmän fundering, har någon en lösning på hur man skriver på bästa och enklaste o smartaste sätt efternamnet på personer som byter namn, ibland flera gånger vid t.ex. omgiften
M.v.h.
Anders
Idag finns det bara ett fält för efternamn. Själv brukar jag registrera flicknamnet eftersom detta är mest intressant ur släktforskningssynpunkt. Det går ju även bra att t ex registrera efrernamnet som "Andersson (född Nilsson)" eller "Nilsson (gift Andersson)" om man vill.

MVH Henrik Dannberg
20:e januari, Elsy Stenberg
Tack Henrik, hur eller hur var ditt svar rackarns bra tips, som jag inte tänkt på.
Jag uttryckte kanske inte min fråga alldeles klart. Jag har tänkt sammanställa en släkt i ett litet häfte och då tar jag ut kopior från rapporter. Där under rubriken "platser" hade jag tänkt mig att kunna lägga in historiska kartor bl a. . Går det?
Mvh
Elsy S
Tyvärr kan man idag inte koppla bilder till platser.
MVH Henrik Dannberg
20:e januari, Elsy Stenberg
En fråga, kanske två!
Jag önskar lägga in gamla historiska kartbilder. Var kan jag lägga dessa, går det att lägga dessa i rapporter under personlakten, eller platser eller var kan jag lämpligast lägga dessa gamla kartbilder. Jag har lagt dem i mitt fotoalbum och gjort om dem till jpeg.bilder,
Jag har inte kommit underfund med hur man gör.
Tacksam om ngn vet.
Ett alternativ till att göra om dom till bilder är att lägga in länkar till kartbilderna under fliken Länkar i dialogen Personuppgifter.
MVH Henrik Dannberg
18:e januari, Inger Mårtensdotter
Hej
Nybörjare som jag är har jag har läst gästboken för 2010 men inte funnit svar på mina funderingar, därför skriver jag ner dom här och hoppas på svar.

1. Länsbeteckningen: Att använda Z,Y, AC osv är det praxis eller enbart av utrymmesskäl? Jag har släktingar i Kanada och om jag publicerar på nätet tror jag att Jämtland säger dom mer än bokstaven Z.

2. Publicera på internet: Får jag publicera ett släktträd av levande personer med enbart förnamnet (inget efternamn eller födelsedata) utan att få ett godkännande av vederbörande?

3. Ref. nr: Finns det nåt bra tips om hur det används på smartaste sätt? För att skilja på mormors/ morfars och farfar/farmors led bakåt har jag satt olika bokstäver före generationsnumret, men hur ska jag göra när jag breddar trädet och lägger till syskon? Jag är utgångspunkten och hur skriver jag ref nr på mig och mina ättlingar, ska jag hänvisa till alla fyra boktäver eller finns det ett bättre sätt? När flera syskon ingår i trädet med sina familjer och från olika håll strålar samman till sina föräldrar - hur skriver jag ref nr på föräldrarna?

Ha en artu'n dag / Inger
17:e januari, Karl-Henrik Rydén
Hej,

Du skriver att man ska heja på idéer, och då vill jag slå ett slag för det Gunilla Sandström just påpekade. Även i andra fönster, t.ex. om man börjar skriva ett datum och skriver "1780-05-" och sedan behöver kontrollera så står markören i första positionen när man återvänder. Skriver man dock bara "1780-05" utan minus-tecken så händer inte detta, något jag lärt mig och därför inte längre irriterar så mycket.

Sedan skulle jag mycket uppskatta om du på något sätt kan snabba upp sparandet av mis-filen när man har många poster inlagda. För mig tar det flera minuter att spara mina 58.000 personer. Och jag vill ha alla i samma databas för de är alla på något sätt sammanbundna och det är på det sättet jag kan hitta släktskap och andra sammanhang i det område jag undersöker. Kanske skulle det vara möjligt att spara i två "moder", en där filen inte komprimeras/optimeras så kraftigt (snabbare) och en som ger en liten fil och som motsvarar nuvarande format.

En annan välkommen uppsnabbning är vid "snabbsökning". Om jag väljer en person i Katalogfönstret och sedan skriver ett namn för att "hoppa" i listan så mellanlandar jag på varje bokstav och det blir väldigt långsamt när man har över ett visst antal personer. Jag tror att det skulle kunna snabbas upp där.
/Karl-Henrik
16:e januari, Gunilla Sandström
Hej!

Jag använder MinSläkt sedan flera år tillbaks och är mycket nöjd med programmet. Dock finns det en sak som irriterar mig.

Då och då använder jag fliken Att göra för att notera frågor, funderingar eller uppslag. Den är praktisk - dels kan man göra en utskrift på just den fliken, dels syns den tydligt med sin gula "flagga".

Så jag öppnar fliken och börjar skriva in text. Sedan kanske jag måste återvända till husförhörslängder eller födelseboken eller vad det nu är, för att hämta fler uppgifter att skriva in. När jag då återvänder till Att göra-fliken, så står inte cursorn/markören kvar längst ner på sidan där jag slutade skriva alldeles nyss, utan den har flyttat sig och lagt sig längst upp till vänster. Så om jag inte är mycket uppmärksam och kommer ihåg varje gång att flytta ner markören igen, så hamnar det jag nu skriver in, inte där det skall längst ner, utan i början av texten.

Det är mycket irriterande. Kan du inte ändra på det?

Hälsningar,
Gunilla Sandström
14:e januari, Elsy Stenberg
Hej.
Vad missar jag för funktioner om jag inte har licensnyckel
Kan jag lägga in bilder t ex?
Mvh Elsy Stenberg
Med ett registrerat program slipper du påminnelsedialogen, får ditt eget namn på rapporter och html-sidor, kan öppna samtliga rapporter i Word samt får tillgång till den inbyggda almanackan från 1500-t fram till idag.
MVH Henrik Dannberg