Gästbok, juli 2011

Hej!
Undrar om det går att göra rapporter på platser baserade på senaste sökningen? Om inte så är det ett önskemål för framtida versioner.
mvh
Stefan Danielsson
Det beror lite på vad du är ute efter. Rapporten platser kan idag ställas in för att visa alla platser eller bara en urval av platser. Dessutom kan man ange vilka uppgifter som ska visas före respektiva plats.
Det går också att exportera senaste sökresultatet till en GEDCOM-fil, importera denna till ett nytt tomt tillfälligt släktarkiv och göra sin utskrift härifrån istället.
MVH Henrik Dannberg
28:e juli, Allan Kvalevaag
Hej

Jag har använt MinSläkt i många år och är mycket nöjd. Har dock inte tittat i gästboken på länge vilket kan vara bra att göra. Här finner man tips på både det ena och andra. Jag har nu läst en del inlägg om GEDCOM filer och vill bidra med några tips. Jag har stött på en del problem med import av GEDCOM filer från andra släktforskare, främst från USA. Jag använder mig av lite olika gratisprogram som t.ex. PAF5 från FamilySearch och Brother's Keeper 6. När jag får andras GEDCOM filer importerar jag dessa först till ett nytt arkiv, i något av de nämnda programmen, tillsammans med en egen exporterad GEDCOM fil för att se om de kan passas samman. Det har visats sig vid några tillfällen att det inte riktigt fungerar att koppla samman filerna. Vad det beror på vet jag inte men kanske har det med versionen på GEDCOM att göra. Hur som helst, funkar det är det bara att importera filen till MinSläkt och börja rensa. De gånger jag haft problem har det inte gått att importera deras GEDCOM filer till MinSläkt utan jag har fått gått via gratisprogrammen och sen exporterat ut en ny GEDCOM fil som importerats till MinSläkt.

OBS! Ta alltid en backup på era *.mis filer innan ni gör detta. Inte roligt att fördärva sin databas med över 20000 namn.

Ett tips till kan jag bjuda på. Efter att ha kört rapporten dubbletter och får en del träffar som behöver justeras kan de vara lite förvillande med dubbla familjer. Uppstår gärna när man får andras GEDCOM filer. Jag gör då så här: Kopplar på Titel visningen (Verktyg/Inställningar MinSläkt/Diagram) som jag inte använder mig av annars. För de personer som är dubbletter jag vill behålla är det bara att skriva OK i titel rutan. På så vis syns det klart vilka man vill behålla, framförallt då det finns barn, barnbarn etc. Ibland har jag haft några barn i den ena dubbletten och andra i den andra dubbletten. Byt bara ut far och mor till de som är OK märkta. Använder ni titel rutan till sitt rätta ändamål så skriv bara ditt ett OK efter efternamnet så syns det i listan då ni byter föräldrar eller barn.

Sen har jag en fundering till tipset ovan, varför det inte är samma funktion som på namnsökningen i katalogen med två snabba skrivna tecken som under personuppgifter för far/mor och maka/sambo. Där kan man bara använda ett tecken? Det är en bra funktion som snabbar upp sökning framförallt då man har många namn i arkivet och behöver byta.

Allan Kvalevaag
24:e juli, John Bentley
Hej !

Från 22 juli. "Therese Almgren
Finns det någon möjlighet att koppla flera personer till händelsen Bosatt?
Det skulle vara till stor hjälp att kunna koppla flera personer till denna händelse då det oftast berör en hel familj och man måste, vad jag har förstått, göra händelsen för varje person.
En önskan är att göra samma sammankoppling som man kan göra vid exempelvis vigsel.
Mvh
Therese "

My Swedish is not good enough to write this accurately in Swedish, but

I can say that I have added an "Egen familje händelse" to use for this purpose as "Bosatt med make" which I change to "Resident with spouse" when printing in English. Another program I tried before MinSläkt had just this option for man and wife. Of course it does not help for children and others. There it needs a search Verktyg/Objekt/Platser to find others living at a place, or you add further entries under Bosatt just as you advised.

mvh

John Bentley
22:e juli, Therese Almgren
Hej!

Finns det någon möjlighet att koppla flera personer till händelsen Bosatt?
Det skulle vara till stor hjälp att kunna koppla flera personer till denna händelse då det oftast berör en hel familj och man måste, vad jag har förstått, göra händelsen för varje person.
En önskan är att göra samma sammankoppling som man kan göra vid exempelvis vigsel.
Mvh
Therese
Tyvärr går det idag inte att koppla en händlse till mer n en person, förutom lysning, vigsel, skilsmässa etc. Däremot kan man kopiera en händlse från en person till en annan. (Markera hänldelsen och välj Kopiera under höger-menyn).
MVH Henrik Dannberg
17:e juli, Knut Ångström
Jag har sedan en tid utnyttjat Facebook för att uppdatera min släktdatabas och det har visat sig vara fruktbart. Dels hittar man färska foton på personer, dels inte så sällan hänvisning till familjemedlemmar och dels finner man förslag till släktingar bland vänner.

Ha en bra sommar önskar
Knut Ångström
10:e juli, Stefan Hallén
Hejsan!

Jag tycker att MinSläkt är ett suveränt program. Mycket bra jobbat Henrik!
Vad jag skulle vilja se i en ny version är skilda rutor för patronymikon och
efternamn med möjlighet att välja vilket man vill sortera först i databasen
samt att kunna lägga till källa för noteringarna där jag ibland skriver in saker
som jag senare undrat var jag hittade.

mvh Stefan
10:e juli, Eivor Canova
Inlägg 7/7 2011

Hej igen Henrik.

Jo jag funderade på om det gick att få med länsbokstaven efter: t.ex. i födelse, platsen Blädinge, att det här efter kom G för Kronoborgslän. (Blädinge G).

Hälsar
Eivor
10:e juli, Rickard Grusell
Hej Henrik,

Jag vill påminna om dessa 2 önskemål som tidigare skickats in. Mest angeläget att få till en ändringshistorik.

4:e januari 2010, Rickard Grusell
Hej Henrik,

Gammal favorit i repris. En önskan om fler än 20 generationer. Jag skriver mina antavlor till pdf filer och då några trådar ger 22-23 anor känns det snopet att ej få med dessa. Är nog inte så ovanligt att man finner utforskade anor som ger mer än 20 generationer.
Jag vill också ta chansen och fråga efter möjligheten att på något sätt få med länk/länkar till olika referenser funna på nätet. Detta kunde kanske vara mest användbart i samband med olika noteringar eller anteckningar.

Jag skulle även önska att programmet kunde hantera en ändringshistorik för varje person istället för som idag enbart "Senast ändrad: 2008-04- 06".
Detta borde vara möjligt vid varje tillägg eller ändring av en händelse. För egna anteckningar blir det kanske svårare, men det är ju enkelt att skriva in ett datum när man skriver i löpande text.

Mvh /Rickard Grusell
8:e juli, Marléne Larsen
Hej!
Varje gång jag exporterar mitt arkiv till html så blir det naturligtvis en hel hög med filer (6000+ personer + foton och dokument) som exporteras, vilket tar en ganska så lång tid att ladda upp till hemsidan. Finns det någon möjlighet att endast välja ändringar sedan senaste html-exporten? Så att jag slipper ta bort filer och sedan ladda upp dem igen?
Mvh,
Marléne Larsen
Om du sorterar de exporterade filerna efter datum i Utforskaren så ser du enkelt vilka som skapades i samband med den senaste exporten (under förutsättning att du inte tagit bord filerna från förra exporten). Du beböver bara kopiera över de nya filerna.
MVH Henrik Dannberg
7:e juli, Eivor Canova
Hej Henrik..

Detta med länsbokstäver, går det att få till det efter församlingarna?
Är själv dålig med vilket som skall vara vilket, utan måste ta till ett register i en kartbok.
Undrar
Eivor Canova
Jag är inte riktigt säker på exakt vad du efterlyser. I hjälpen till MinSläkt finns en förteckning över vilken länsbokstav som hör till vilket län.
MVH Henrik Dannberg
Jag har version 3.7, och jag kör Windows XP med alla uppdateringar.

Hälsningar, Mikaël Stenelo
Har du möjlighet att skicka ditt släktarkiv till mig? Kanske är det något av de andra namnen i listan som "stör".
MVH Henrik Dannberg
Hej!

Om jag markerar en person i listan över personer och börjar skriva t.ex. ”Christer” så kommer jag till den första personen i listan som har Christer som förstanamn. Om jag däremot börjar skriva ”Carola” så kommer jag till den första personen med ett namn som börjar med ”Cr”. Hur kommer det sig att sökningen hoppar över bokstaven ”a” om den första bokstaven är ”C”? (Om kombinationen finns längre in i namnet så blir det inte fel.)
Hälsningar, Mikaël Stenelo
Vilken version av MinSläkt använder du?
MVH Henrik Dannberg
2:e juli, Jan Edelius
Hej,

Håller med Göte Sundberg.
Jag bifogar bilder på gravstenar, kopior på poster/sidor i kyrkoböcker, foton av boställen och kyrkor med mera.
Har än så länge lagt dem i personspecifika kataloger på hårddisken.
Funderar på att lägga dem i ”länkfönstret” under personuppgifter i MinSläkt.
Det blir dock rätt mycket pulande för att skriva ut dem.
Vore käckt att kunna göra detta programmässigt, t.ex. kopplat till utskrifter av personakter.

Fortsatt trevlig sommar
Jan Edelius.