Gästbok, april 2015

25:e april, Torkel Borelius

Ett svar till Björn Bergström 2015-04-20: Jag har tipsat om det förr, men kan göra det igen och utveckla något. Om man vill ha en mer flexibel adressering till dokument och bilder i Minsläkt, för att möjliggöra flytt till andra datormiljöer, använder man med fördel windowsmöjligheten att ge sökvägar enhetsbokstäver som ”X:”. Då kan man definiera om denna bokstav i en annan miljö efter flytt. Om jag använder X:\dokument i MinSläkt så kan X på en dator betyda \\kallesdator\disk2\släktdata\efternamn\ och på en annan \\mindator\minsläkt\. En förutsättning är förstås att det på båda ställena finns en katalog med namnet dokument och ev andra behövliga underliggande kataloger. Om man vill ha en fast adress som alltid pekar på samma ställe, kan man också skriva just \\dennadator\minsläkt\dokument.pdf utan enhetsbokstav som länk till ett dokument, men då måste man alltid kunna nå ”dennadator” från det ställe man använder programmet. Att skapa enhetsbokstäver görs i utforskaren när man står på ”Den här datorn” och väljer Dator > Anslut nätverksenhet i menyn.

I en framtid kanske man också kan länka till moln-tjänster som Dropbox, OneDrive och Google Drive?

Torkel Borelius
20:e april, Björn Bergström

I anslutning till Osborn Hogeviks inlägg: Det vore praktiskt om man kunde ange en katalog för lokala dokument man länkar till på samma sätt som man kan göra med bilder – som det är nu måste man manuellt ändra alla länkar om man vill flytta sin forskning till en ny dator med andra drive-bokstäver och en annan katalogstruktur.
Hälsningar
Björn Bergström
17:e april, Osborn Hogevik

Hej!

Finns det något enkelt sätt att ta bort alla referenser till bilder och/eller länkar? T.ex. i samband med export till gedcom?

/Osborn
Tyvärr inte idag. Ska försöka fixa detta i kommand versioner av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg
16:e april, Peppe Eriksson

Jag saknar en funktion för att "Spara som" när jag skapar rapporter. Idag finns ju bara alternativet "Skriv ut" men jag önskar ofta att ta ut rapporten som ex.vis pdf. Visst det går med lite trix och fix att ta ut den som rtf och sedan göra om till pdf. Men det skulle förenkla om det gick att välja att spara den i rätt filformat direkt.

/Peppe
Tanken är att detta ska komma i nästa version av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg