Gästbok, november 2015

28:e november, Anders Johansson

Hej

Har uppdaterat till version 4 och det är ett klart lyft för programmet. Är dock en sak som inte fungerar längre, när man trycker ALT+F8 för att visa bilder så kan man inte längre bläddra mellan bilderna med piltangenterna, skulle vara mycket tacksam om detta kunde återinföras.

Hälsningar
Anders Johansson
Tranås
Piltangenterna används nu till att navigera i eventuell bildtext. Använd istället Alt+Pil vänster, Alt+Pil höger eller mellanslag för att växal mellan bilderna.
MVH Henrik Dannberg
24:e november, Arja Haikara

Hej!
Jag har kört fyran några dagar och fann bl.a. ett efterlängtad fält för dödsorsak. Det föranleder direkt till två nya önskemål:
1) Dialogen Sök, flik Saknade uppgifter: Att kunna söka personer som har dödsdatum men dödsorsak saknas.
2) Rapporten Statistik: Att flytta Dödsorsak efter Levnadsperioder, före Namnstatistik (jag har väldigt många sidor Namnstatistik att bläddra igenom innan jag kommer till slutet där statistik över dödsorsaker finns ).
MVH
Arja
24:e november, Wei Öhlund

Finns det något sätt att stuva om bilderna i rapporten fotoalbum? Jag skulle gärna vilja placera t ex äkta par bredvid varandra vid utskrift då man har flera foton på samma blad, typ “drag & drop”. För övrigt tycker jag Fyran fungerar fint.
Mvh/Wei
Man kan idag inte själv ordna bilderna fritt. Bilderna sorteras efter angivna datum.
MVH Henrik Dannberg
24:e november, Bo Willart

Såg nånstans att ett sparat arkiv i Min Släkt 4 inte gick att öppna i Min Släkt 3.

Det kan väl ändå inte vara möjligt???
Jag är nog inte den enda som släktforskar med flera datorer. Och XP-datorn i sommarstugan klarar ju inte fyran.

mvh
Bosse
MinSläkt 4 kan öppna släktarkiv sparade i MinSläkt V3 men inte tvärt om. Däremot går det att exportera från MinSläkt 4 till en GEDCOM-fil och sedan importera denna till MinSläkt V3.
MVH Henrik Dannberg
22:e november, Sten Rågåker

Jag har nu jobbat med 4an ett slag och jag måste säga att den är bra.
Det finns, vad jag upptäckt, fler finesser och nyheter än vad som presenterades i "Nyhetslistan", inte minst att det går att växla mellan förnamn och efternamn i katalogen och att noteringarna "Händelse"-rutan, som man får fram via den vita färgmarkeringen, stannar kvar. Suveränt!
Jag vara ganska övertygad om att det i dialogen "Personuppgifter" skulle läggas till en ruta för födelsenamn (för kvinnor). Denna skulle också kunna användas för tidigare namn vid namnbyte. Det har funnits önskemål om detta tidigare har jag noterat. Som det nu är lägger jag in dessa uppgifter under "Yrke/sysselsättning". Visserligen fungerar det, men då fungerar inte min tanke om att kunna få en funktion om att lista yrken, i analogi med namnlistan i rapport/statistik. Övervägande delen skulle väl visa sig vara bönder, men några andra sysselsättningar finns i släkten. Denna önskan om statistikuppgift läggs härmed i förslagslådan.

Sten Rågåker
15:e november, Roger Jorwen

Hej!
Funderade vidare på mitt inlägg från den 14:e.

John – din tankegång är bra men täcker bara far och mor. Är ute efter att få med mig hela familjen eller delar av densamma.

Henrik – jag förstår din tankegång, MEN... meningen är ju att man även skall kunna följa barnen. Nu finns “Egen personlig händelse”, Egen familjehändelse” som endast täcker 1 resp 2 personer.

Varför då inte göra en ny händelse “Gemensam familjehändelse” som är kopplade till familjen man skulle härigenom kunna få med sig uppgifter om de personer man önskar...

Något till förslagslådan
Roger
15:e november, John Bentley

Någonting som kanske hjälper. I många år har jag hade i Händelse under "Egen familjehändelse", "Resident with spouse" eller "Bosat med make/maka". Det fungerar bra, upplysningar är bra att ha, och jag har det alltid med gifte par.

John
14:e november, Roger Jorwen

Hej!

Hänger på Majken Arvidssons sista punkt.

Ett önskemål vore att man gjorde någon form av funktion som tog med sig hela familjen (eller delar av den) i registret då dom flyttar. Tanken är att man skall kunna kryssa för de familjemedlemmar som flyttar till ny gemensam adress och utelämna de som inte är aktuella.
Har ett exempel på min far – dom var 9 barn och 2 vuxna där hela familjen flyttade 4 ggr till gemensam adress. Detta innebar att registreringen gjordes 44 ggr med samma uppgifter. I nuläget får man använda sig av Ctrl+C och Ctrl+V så långt som möjligt.
Lite omständigt s a s

Mvh
Roger
Tack för tipset. Jag ska fundera på saken.
Själv brukar jag bara lägga in händelsen Bosatt för barn när dom flyttar hemifrån. Innan dess antar jag att de flyttade med föräldrarna.
MVH Henrik Dannberg
13:e november, Maiken Arvidsson

Det är uppenbart att vi reagerar olika. Jag saknar inte alls de rundade hörnen. När jag talar med andra som använder MiS så är det häpnadsväckande många som inte alls har märkt att det funnits rundade hörn. De större och färgade symbolerna känns mycket bra, inte minst i dialogen personuppgifter. Mycket tydligare än de tidigare olikfärgade huvudena.

Att direkt kunna spara en rapport i RTF-format i önskad mapp är suveränt. Word-formatet tidigare var besvärligt då dokumentet försvann i en tillfällig mapp och sedan skulle sparas om. Tackar särskilt för RTF-formatet som kan läsas i många olika program. Mycket förutseende i dessa tider då även olika versioner av Word kan ställa till det om man skickar ett dokument till annan person.

Min önskan hade varit ett snabbkommando för händelsen bosatt eftersom mina personer flitigt flyttar kring, men F5 är ju en bit på väg. Tusen tack!

Hälsar
Maiken Arvidsson
13:e november, Karl-Henrik Rydén

Hej!
Jag håller med Henrik Bärlund i hans kritik av version4. Inte mycket har hänt mera än att MIS-filen blev dubbelt så stor. Jag antar att det beror på supporten för Unicode. Fältet för dödsorsak var bra, men jag föredrar snarare den gamla grafiken. Troligen en vanesak.
Jag hade hoppats att en del av de funktioner som utvecklarna av nya programmet Genney lagt in också hittat till MinSläkt.
Jag hade samma förhoppning som Anders Klarbring i att det funnits ett sätt att kvalitetsmärka släktkopplingar. Som svar på en fråga jag ställde i Genneys forum så är detta kompatibelt med GEDCOM och implementerat i sagda program.
Jag önskar också bättre/flera funktioner vid sökningarna. Det skulle kunna vara att man kan se resultat av flera olika sökningar samtidigt i skilda flikar (sökresultat1, 2 och 3 t.ex).
Även funtioner att addera och/eller subtrahera sökresultat vore intressant för mig. Många av dessa önskemål är för att leta möjliga dubbletter och släktskap. Det är särskilt intressant när man har väldigt många personer i registret, men många möjliga kopplingar (jag har 98500 från samma trakt). När jag nämner dubletter så kan jag inte ungå att peka på dublettsökningen i Genney. Den är klart intressant bl.a för att den tar hänsyn till bostadsort, och att man på ett smidigt sätt kan se och avgöra om resultaten vid dublettsökningen är relevanta. Vore något för MinSläkt att ta efter.
En sista önskan - snabbare rutin för att spara stora register - som det är nu tar det för mig 5 minuter, på en hyfsat snabb dator.
Jag skulle helst vilja bli kvar vid MinSläkt som är invant och som är väldigt lättarbetat. Vad jag också gillar är att programmet bara består av en exe-fil och att man inte behöver installera en hel programomgivning som i fallet Genney i Java.

MvH
Karl-Henrik
12:e november, Roger Jorwen

Hej!
Har sedan några veckor kört V 4.0 och en sak som jag välkomnar är det nya fältet för Dödsorsak . tidigare har jag skrivit in dödsorsaken under noteringar. Problemet nu är jag vill få över dessa noteringar till Dödsorsaksfältet på ett smidigt sätt. Antar att jag måste leta upp dem och skriva in dom igen. Har försökt att komma åt uppgifterna via programmets sökfunktioner men hittills kammat noll. Någon som har en lösning till detta?
En annan sak är att jag tidigare hade genvägen/ikonen fäst på Aktivitetsfältet, vilket i nuläget inte fungerar.
F ö tycker jag att programmet är som vanligt och ger fortfarande utrymme för en del önskemål.

MVH
Roger
6:e november, Anders Klarbring

En tanke som jag haft en längre tid är att jag saknar möjlighet att kvalitetsmarkera släktkopplingar. En vanlig situation är ju att man vet att en person är gift med den och den och har barn så och så, men om en tänkbar kandidat verkligen är personens fadern är osäkert. På liknande sätt hamnar man ofta i läget att när en man varit gift flera gånger kan det vara osäkert vilken av fruarna som är mor till ett specifikt barn. Jag har allt sedan jag började släktforskat saknat möjlighet att med några olika kvalitetsuttryck - möjlig, trolig, sannolik - ange sådan osäkerhet, och jag vill då kunna koppla detta till en viss släktrelation, inte till personen. Tanken är att om släktkopplingar markeras på detta sätt skulle man kunna göra utskrifter eller gedcom-filer där kopplingar med viss grad av vald osäkerhet plockas bort. Är detta möjligt att föra in i framtida versioner av MinSläkt?

Hälsningar
Anders Klarbring
Tack för tipset. Jag ska fundera på saken.
MVH Henrik Dannberg
6:e november, Henrik Bärlund

Hej!
Jag håller med de övriga om problemet med de saknade rundade hörnen. Jag antar att de små ikonerna är avsedda för att särskilja kön, men ikonerna gör intrycket mer oroligt när man matar in uppgifter. Det går att göra en inställning att ikonen inte syns, men då försvinner all visuell information om kön.
I övrigt är jag lite besviken på nyheterna i V4. Jag hade väntat mig en större utveckling i funktionerna. Nu är det mest det visuella som ändrats. De nya funktioner som finns, är inte fler än vad som varit vid nya versioner av V3. Jag har testat användningen av V4 på min reserv dator, och är inte ännu övertygad om att jag skulle skaffa licens för den.
Henrik Bärlund
6:e november, Mikael Nordblom

Hej igen Henrik!

Tack för upplysningen om det där med dubbelklick i bl a Windows Vista. Där fanns problemet. Det kan jag leva med!
Men det skulle vara intressant att veta vad du tänker om att utskrifterna inte gör någon slags skillnad på könen. Det där är betydligt svårare att leva med menar jag. I mina släktböcker brukar jag ofta använda just diagrammen. Men nu vet jag inte...

Mvh
Mikael Nordblom
Jag ska fundera på saken.
MVH Henrik Dannberg
5:e november, Torkel Borelius

Har just installerat version 4 och är alltid glad åt nyheter. Några omedelbara synpunkter: Tillbaka med de rundade hörnen i alla sammanhang; både till höger och vänster (annorlunda i html av någon anledning). Vi användare kan väl få välja själva hur vi vill skilja på könen; datorer klarar ju allt, men inte vi människor. Jag saknar fortfarande möjlighet för snabbinmatning av grunduppgifter som skulle kunna minimera klickandet och hoppandet mellan flikar mm.

Jag är dessutom rent missnöjd med att fortfarande behöva skriva in bindestreck mellan år, månad och dag när jag anger datum. Det är verkligen en sak som ett program borde kunna hjälpa mig med år 2015.

Till sist, mycket av diskussionerna kring programmet tycks handla om hanteringen av olika uppgifter på kors och tvärs, medan lite tankar ägnas åt dem vi väl gör allt detta för, våra släktingar. Det viktigaste för mig är att sprida kunskapen och då skulle jag vilja kunna påverka utseendet på webben i högre grad. En mer utvecklad användning av CSS skulle göra det möjligt att själv skräddarsy utseendet (om inte programmet hjälper mig) och snabbhopp till efternamnets begynnelsebokstav i namnlistan står fortfarande på önskelistan.

Torkel
Notera möjligheten att gå direkt till Födelse, Död etc via snabbtangenter. Dessa finns beskriva i hjälpen under "Tips & råd\Snabbtangenter".
MVH Henrik Dannberg
4:e november, Mikael Nordblom

Tack för fyran!

Instämmer med föregående skribent. Gläder mig åt en del nya finesser. Den nya looken gör en glad även om det är lite ovant så här i början.

Två saker dock. Håller med Lars om utskrifterna av diagrammen. Så här står det i Nyhetslistan: "Diagramrutorna har nu även ikoner som visar personernas kön." Det stämmer inte på utskrifterna av diagrammen. Personboxarna ser identiskt lika ut eftersom "kön-ikonen" inte visas där! Det blir alltså i vissa fall rena gissningen om personen är en son eller dotter. I utskriften alltså. Det där måste ju ändras - eller?

Sedan står det att popup-fönstren stängs enbart om man klickar på Stängknappen i övre högra hörnet (eller på Esc). Det är bra - men åtminstone på min dator funkar det inte så. Jag måste dubbel-klicka på Stängknappen. Lite väl onödigt kanske...

Men som sagt: mycket är bra och bättre t ex den lilla strecken för att markera halvsyskon, kopiering i popup-fönster m m. Bara att hoppas att ett mycket bra program blir ännu bättre. Är mycket nöjd.

Mikael Nordblom
Har man i Windows Vista eller Windows 7 bytt färgschema för bildskärmen från det förinställda till "Windows klassisk" krävs dubbelklick för att stänga popup-fönster. Jag har ingen aning om varför Microsoft gjort så.
MVH Henrik Dannberg
3:e november, Lars Jarnebrant

Har precis börjat utvärdera lite på 4.0 och tycker det ser bra ut med lite ny look.
Men undrar varför har du tagit bort de rundade hörnen för kvinnliga personer i diagrammen?
De var verkligen bra för att öka tydligheten, speciellt i utskrifter.

mvh

Lars Jarnebrant