Gästbok, januari 2016

30:e januari, Mattias Arvidsson

Hej!
Högt upp på min önskelista över nya funktioner för Min Släkt är en möjlighet att få platser presenterade i en kartvy.
Det händer lite då och då att jag upptäcker att olika grenar av min släkt har passerat samma ort.
Att kunna se detta på en karta vore jätteintressant.
Ett första steg skulle kunna vara om det fanns fält för GPS-koordinater för Platsobjekten.
Om det sedan var möjligt att exportera dessa koordinater skulle det gå att presentera en kartvy i något annat program om det är svårt att integrera i MinSläkt.
Tack för ett enkelt och bra program.
Med vänliga hälsningar
Mattias Arvidsson
28:e januari, Knut Ångström

Hej Henrik.

Uppskattar den senaste uppgraderingen av ett utmärkt program. Det är bra att du tar betalt även för uppgraderingar. Jag har för några år sedan föreslagit att halvsyskon skulle visas i de vågräta visningarna av syskon, men då har du förklarat att det knappast är möjligt att utföra diagrammen korrekt i alla situationer. Jag ser nu att du har gått halvvägs genom att markera existensen av halvsyskon med ett lodrätt streck. Det är bra, men nu fattas det ju bara det enkla tillägget att hänga på en kratta med halvsyskon på dessa streck.

Hälsningar
Knut Ångström
23:e januari, Anders Öberg

Hej Henrik!
När jag försöker skriva in ett datum före år 3000 f.Kr. så går det inte, och skylten felaktigt datum kommer fram, kan man ändra på detta och i så fall hur?
Skulle vara bra om man kunde koppla flera källor till samma händelse, nu använder jag det lilla fältet för noteringar men för utskriftens skull ser det kanske snyggare ut om man inte behöver gå den vägen.
Händer det något med programmet när det gäller DNA- forskning?
Anders
Tack för tipsen. Jag ska se vad jag eventuellt kan göra i kommande versioner av programmet.
21:e januari, Janne Jovars

Hej Dannbergs,
blev besviken att inte hitta "relativa sökvägar" till bilder i nya Min Släkt 4. Jag har bytt dator, och har inte min gamla hårddisk "J:" kvar längre. Måste jag alltså leta upp ca 200 personer för att ändra sökvägen för varje post ?! Antingen borde det finnas ett ställe att skriva in "standardsökväg" på , eller också relativa länkar. Standardsökvägen skulle man alltså kunna redigera så att den gäller för alla bilder / filer / bouppteckningar, eller vad man nu har för dokument !!!
Mvh
/Janne Jovars
19:e januari, Knut Ångström

Hej Henrik,

Som vanligt uppskattar jag dina uppgraderingar, som hittills aldrig skapat några problem. Jag har för några år sedan önskat diagrammen utformade så att man kan se halvsyskonen bland de som visas vågrätt under någon anfader. Du har då förklarat att det uppkommer svårigheter i grafiken. Nu har du faktiskt kommit halvvägs genom det fiffiga lilla lodräta strecket. Nästa steg förefaller vara enkelt: att hänga på de rara halvsyskonen på respektive streck. Ditt program skulle då definitivt slå ut alla andra släktprogram – knockout !

Hälsningar och önskan om en god fortsättning på 2016

Knut Ångström

PS Jag har nu 24706 personer i min släktdatabas. DS
16:e januari, Per Ove Jonsson

Hej!
Har säkerhetskopierat mina arbeten till en hårddisk men kan inte öppna mis filer.
Detsamma gäller när jag kopierat till cd.
Kan Jag flytta över MinSläkt till en annan dator utan kostnad?
Hälsningar
Po
För att kunna öppna ett släktarkiv skapat av MinSläkt måste programmet MinSläkt vara installerat på datorn. Ladda hem och installera den version av MinSläkt du har licens för från min hemsida om du inte redan gjort det.
MVH Henrik Dannberg
13:e januari, Håkan Heden

Min fråga från igår (12/1) om att slå ihop diagram. Just nu ligger alla namn från de två ”släktträden” i samma arkiv, skulle jag säga. Alla namnen finns i vänstra spalten. Och i rapporten om dubbletter finns några överlappningar med. Så ja. Samma arkiv, vad jag kan först. Men jag skulle vilja ha arkivet som ett träd och inte som två träd (eller diagram).

Vänliga hälsningar

Håkan
Via listrutorna för Far resp Mor i dialogen Personuppgifter kan du koppla ett barn till redan befintliga föräldrar.
MVH Henrik Dannberg
12:e januari, Håkan Heden

Jag har två diagram som jag vill sätta samman. Det första diagrammet slutar hos ”min mormors morfar”. Det andra diagrammet börjar med samma person. Finns det något enkelt sätt att förena dessa två diagram till ett?
Jag har MinSläkt 4.0 och Windows 10.
Det beror på exakt vad du menar med "diagram". Menar du att du har två släktarkiv som du vill slå samman?
MVH Henrik Dannberg
12:e januari, Torkel Borelius

Hej. Jag inte riktigt förtjust i sorteringen av efternamn med så kallad partikel. Jag hittar bland nyheterna för ver. 3.1 följande kommentar (som jag antar gäller fortfarande):

”Sorteringen av efternamn har ändrats något. I stället för att alltid slopa [ignorera] inledande partikel (af, von, der…) så följs nu så långt som möjligt riktlinjerna i SIS-STG Handbok 165 "Bibliografiska referenser" i det avsnitt som behandlar namn på skandinaver, tyskar och holländare. Detta innebär att partiklar av germanskt ursprung slopas medan partiklar av romanskt ursprung behålls vid sorteringen.”

Jag föreslår istället att användaren själv får välja/ange de partiklar som ska ignoreras, så att man kan få den ordning man själv finner bäst. Om det nu skulle vara så att namn med partiklar sorteras på annat sätt i icke-germanska länder, så behöver det ju inte med nödvändighet styra min sortering. Jag föredrar att ha det enhetligt i mitt register, så kan exempelvis fransmän och bibliografer göra som de vill om det nu är annorlunda.

I exempelvis Logitech Media Server kan man ange de inledande artiklar som ska ignoreras vid sortering av musiktitlar, vilket fungerar mycket väl. Man skulle också kunna tänka sig en lösning som använder sig av samma teknik som understrykning av namn. Att, som nu, sortera de la Gardie på bokstaven d, men von Essen på E känns inte särskilt logiskt.

Torkel
8:e januari, Sten Rågåker

Hej
Jag har nu under jul och nyår jobbat rätt flitigt med kompletteringar och funnit att vissa datum är mer frekventa än andra. Det slog mig då att det skulle vara intressant att ha en funktion som gör att om man matar in ett datum, får ut alla de händelser som skett det datumet oavsett årtal. Kunde läggas under rapporter kanske.
Hälsningar Sten
7:e januari, Maiken Arvidsson

Patrik!
Tills vidare kan du använda den fiffiga funktionen ”Egen personlig händelse” och göra en händelse som du kallar ”Yrke”. Den finessen tillsamman med ”Egen familjehändelse” ger oss oanade möjligheter. När du väl en gång gjort en egen händelse kan du ”återanvända” den på alla personer i databasen. Daterar du respektive händelse så kommer de på rätt plats tidsmässigt även i personakten. Suveränt!

Passar på att önska både Henrik och Alla MiS-användare God Fortsättning på nya året!
Maiken
7:e januari, Patrik Ringström

Hej Jag har en liten funndring. Under fliken “Händelser” skulle man inte kunna lägga till Yrke även där.? För jag tänkte om en person har arbetat på flera olika ställen och vid olika tids perioder skulle man inte kunna lägga in det där då.? Med vänlig hälsning/Patrik
3:e januari, Lars Norrestad

Hej!

Hur gör jag med referenser om jag vill flytta MinSläkt arkivet (dvs mis-filen) från en volym till en annan, tex från C: till E:?
Med foton går det ju bra, där finns en inställning. Måste jag leta upp alla referenser och editera dem?
Med vänlig hälsning
Lars Norrestad
Rekommendationen är att inte flytta länkade dokument. Vill man trots detta flytta dokumenten måste varje länk uppdateras manuellt.
Ett trick är dock att exportera hela släktarkivet till en GEDCOM-fil och massuppdatera länkarna via någon lämplig textredigerare. GEDCOM-filen imporetars sedan till ett nytt tomt släktariv.

MVH Henrik Dannberg