Gästbok, november 2016

28:e november, Fredrik Rutgersson

Har provat ditt program och det fungerar riktigt bra på Windows 7. Har provat även att köra det på MacOs Sierra via CrossOver och (Windows 8 emulatorn) så fick jag version 4 att fungera även där men jag har bara kört det i någon timma än så länge.

// Fredrik
25:e november, Hans Rosenlund

Lisa!

Om du gillar MinSläkts utseende och överskådlighet, men har en Mac: Testa programmet Genney! Finns också för Windows och Linux…

Hans Rosenlund
13:e november, Lisa Lundholm

Hej!
Tack för det absolut bästa släktforskningsprogrammet som finns. Jag har använt MinSläkt i över tio år och har inte hittat nått annat som har snyggare eller mer lättöverskådlig design. Men. Skulle det finnas för Mac så skulle jag bli överlycklig. Som det är nu så är jag tvungen att ha en PC enbart för Min Släkts skull och det blir väldigt tjorvigt. Det går att köra på Mac med Parallels men det saktar ner datorn väldigt mycket, så att det inte blir roligt.
Så skulle du göra en Mac-variant, så är jag den första att köpa det.
Hälsningar Lisa=
11:e november, Kjell Sedin

Hej,

Jag har en ide som gäller adoption. Idag har man ingen möjlighet att välja person i händelsen Adoption. Likt det finns i Lysning, Förlovning, Vigsel och Skilsmässa. Det vore ju bra om man t ex kunde välja mammans man, som här adopterar hen. Men jag skulle fortfarande vilja att fader är okänd. Detta var ju mycket vanligt förr. På detta vis hoppas jag att hen finns med som barn, när jag väljer Ättlingar efter honom. Om jag däremot väljer hen, så ska det vara fader okänd. Idag finns ingen koppling mellan dessa båda, när man väljer Adoption.

Med vänlig hälsning
Kjell Sedin
11:e november, Arja Haikara

Att hitta dubbletter är inte helt lätt, dubblettrapporten är till viss hjälp, men många som hamnar utanför, hittar jag ”manuellt”.

Problemet med dubbletterna är att det oftast finns några skillnader: t. ex.: den ena kan ha mycket exakt födelseplats (SE, P, Steneby, Taxviken) och den andra endast orten (SE, P, Steneby) och då matchar de inte. Om man matcha mot ”SE, P, St”, så har man större chans att hitta rätt matcher.

För att få bättre träffsäkerhet, föreslår jag följande tillägg och ändring i jämförelsevillkoren:

- Matcha orterna efter de första x antal tecken. Om mellanslag räknas som tecken, så är kanske 10 tecken lämpligast, så orter med tvåbokstavig länskod får med två första bokstäver i ortsnamnet. Ännu bättre om man kunde själv välja hur många tecken skall matchas.

- Lägg till ett villkor ”Dödsplatsen måste stämma” (matchning där också på första tecknen)
10:e november, Sten Rågåker

I dagens samhälle med fler äktenskap än vad man kan hålla reda på och namnbyten till höger och vänster, önskar jag att en särskild ruta där uppgifter om föregående namn kan anges.

Hittills har jag använt mig av "Yrke/sysselsättning"-rutan. Detta har fungerat bra ur två synpunkter.

-Dels har inte personrutan i diagrammet blivit så avskräckande brett att översikten i diagrammet går förlorad

-Dels hamnar de "gamla" namnen på rätt ställe i "Personakten".

Det blir dock problem med mitt sätt att hantera detta, om förslaget jag såg för ett tag sedan, att statistikföra yrkena realiseras. Ett förslag som jag sympatiserar med.

Ett exempel ur min personpark "f. Ulander Bankassistent 2g. Englund". Lååångt blir det om det dessutom ska till Sara* Lilian Vilhelmina Pettersson

En lösning kunde vara att i Dialogrutan "Personuppgifter" lyfta upp "Referensnr" ett snäpp och ersätta den platsen med ex.v. "Tidigare namn". Då ser även "Personuppgifter" snygg ut och rutan kommer logiskt i sammanhanget.

Kan förslaget vara något för nästa uppfräschning av MinSläkt?

Hälsningar Sten Rågåker