Gästbok, januari 2017

24:e januari, Leif Thornestedt

Mycket nöjd med det mesta. Enkelt och trevligt program helt enkelt.

Förbättringar:

1. Varför finns det inte pilar tillbaka i trädet (exporterat till html)? Finns endast pilar åt höger/längre bak i tiden.
Exempel: följer en släkting så långt bak jag hittat. Vill jag gå tillbaka en person måste jag trycka på pilen "tillbaka" i webbläsaren. Jag vet detta, men kanske inte mina besökare. Då får man börja om från början.

2. Rörande "Händelser" så är jag maniskt intresserad att veta vart personerna bott och flyttat. Programmet får för sig att lägga till händelsetyp själv (om man inte är vaken, vilket jag inte är otaliga timmar läsandes kyrkböcker) Om programmet har valt "Vigsel" som händelsetyp istället för "Bosatt" så går det ej att ändra till "Bosatt"

3. Läste om en solfjäder i tidigare inlägg och håller med. Det är mycket svårt att få en översikt över trädet.

Ursäkta rörigt inlägg!
/Leif
1. Jag har prioriterat möjligheten att kunna öppna html-filerna direkt från hårddisken, usb-minne eller cd-skiva istället för vara beroende av att filerna måste ligga på en webbserver.
2. Vigsel är en familjehändelse kopplad till en parrelation. Man kan idag inte ändra en registrerad familjehändelse till en personlig händelse eller tvärt om.
3. Ske se vad jag ev kan göra i kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg
15:e januari, Sven Bohlin

Hej
Har laddat hem testversionen av ert program för att testa forskning själv på sidan av min fru, som jobbat några år med andra program.
Min farfarsfarfarsfar, Olof Falck (1738-1795), var båtsman och bodde i Enånger i Hälsingland, och jag antar att man skall gå vidare via Krigsarkivet för att få reda på vad som vållade hans död. Födelse- och dödsboken är otydligt skriven på den punkten.
Kan man få fram militära uppgifter via ert program eller är det Krigsarkivet som gäller? Bor i Täby så avståndet dit är inte avskräckande.
Hälsningar
Sven Bohlin
MinSläkt innehåller inte några militära uppgifter. Du använder MinSläkt för att hålla reda på uppgifter om släktingar som du själv samlat in på annat håll.
MVH Henrik Dannberg
9:e januari, Arja Haikara

Yes! Tack Henrik! Tusen tack!
När man får svaret så känns det så självklart och lätt! :-)

//Arja
9:e januari, Arja Haikara

Angående lista på en rak mormor mormors mormors... linje, samt farfars farfars farfars....linje.

Jag trodde också att lösningen var att exportera anmoderns alla ättlingar och sedan söka fram kvinnorna. Men kruxet ät att man får med även sönernas döttrar. Jag testade även en manuell sökning, men efter 3-4 generationerna tappade jag greppet. Min mormors mormors mormors mormors mor fick 5 döttrar i början av 1700-talet, minst 3 av dem fick flera döttrar och efter några generationer blir antalet många. Samma situation är det med min farfars farfars farfars farfars söner.
De raka, rena kvinno- och manslinjerna är intressanta i DNA sammanhang, t.ex. man vill verifiera att den traditionella släktforskningen stämmer.
MVH
Arja
OK, nytt försök. Sök efter alla kvinnor och exportera senaste sökresultatet. Importera till ett nytt tomt släktarkiv och exporter ättlingarna till önskad person.
MVH Henrik Dannberg
8:e januari, Sören Hjeltman

Hej,

har använt MinSläkt i flera år och det har fungerat väl. Jag har ver
4.0 installerad med licens.
Nu tog jag hem uppdateringen 4.1 och till min förvåning installerade den sig på C: utan att fråga!
Program med det uppförandet brular inte bli långlivade i min dator. C:
har jag reserverat för Windows.
Applikationer lägger jag på partition F: Det vore definitivt önskvärt att man vid installation kan ange var programmet ska läggas. Installationen på C kommer naturligtvis att raderas.

mvh
/Sören
8:e januari, Ulrika Burman

Hej,
Finns det några planer på att lägga till möjlighet att skriva ut trädet som en solfjäder, antingen som halv eller hel cirkel? Det ger en väldigt snabb och enkel översikt över hela trädet och hur långt man kommit på olika grenar.

Tack för ett bra program!

Ulrika Burman
Tack för tipset. Jag ska se vad jag ev kan göra i kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg
7:e januari, Arja Haikara

Hej!
Jag har försökt och misslyckats klura ut att få fram en lista på alla kvinnliga ättlingar till den äldsta kända anan i rak morslinje. Likaså en lista på alla manliga ättlingar till den äldsta kända anan i rak manslinje. Jag misstänker att det inte får och i så fall vill jag önska en sådan sökfunktion.
MVH
Arja Haikara
Ett sätt är att exportera alla ättlingar till en GEDCOM-fil och importera denna till ett nytt tomt släktarkiv. Gör sedan en sökning på enbart kvinnor eller enbart män i detta temporära släktarkiv.
MVH Henrik Dannberg