Gästbok, december 2021

Denna gästbok är till för dig som vill dela dina tankar eller åsikter om MinSläkt med andra. Skicka in dina funderingar, förslag till förbättringar, kom med motargument eller heja på bra idéer. Ordet är fritt. Mejla inlägg till support@dannbergsdata.se.

Med anledning av den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) utgår jag från att du som gör inlägg även godkänner att ditt namn och e-postadress publiceras på denna sida. Inlägg utan spårbar avsändare kommer att ignoreras.

Om du har något problem som inte är av allmänt intresse ser jag gärna att du använder support-sidan istället.

7:e januari, Roger Jorwén

Återkommer i ärendet ”Dödfödd”.
Så här har jag gjort, anger dödsdatum samma som födelsedatum. Anger dessutom ”Dödfödd” som dödsorsak, vilket innebär att jag även får koppling till statistiken + sökbarheten.
I inställningar för Diagram markerar jag ”Dödsorsak” vilket innebär att jag kan se dödsorsaken i diagrammen för Familj/Anfäder och Ättlingar.
I diagrammet står det då ”Dog av Dödfödd”, formuleringen av texten ser lite lustig ut, men det får jag leva med…

Värre är det att könsbestämma barnet då det saknas uppgifter, men jag har haft tur då jag hittat lite mera information i de fall uppgift saknats…

Roger
2:e januari, Allan Kvalevaag

Hej.
Jag har en relativ stor databas med 110 000 personer i min mis fil, vilket gör det tidsmässigt långsammare att öppna för nya poster. Ett tips som jag gör är att bygga nya separata mis filer då det behövs kompletteras i familjer med nya uppgift, namn eller vad det nu kan vara. Då använder jag mig av GEDCOM funktionen. Exportera aktuell familj med alla uppgifter som behövs till en GEDCOM fil som jag sen importerar till en helt ny tom mis fil med samma inställningar som original filen. Namnger den och fortsätter att bygga klart. Allt går mycket snabbare och smidigare att hantera. Därefter är det bara att exportera det nya för att importera GEDCOM filen till original mis filen. Om ni provar detta börja med att testa så ni lär er GEDCOM hur det fungerar. För att hålla reda på var kopplingarna ska in i original filen lägger jag bokmärken med hänvisningar i den nya. OBS! Ta alltid kopior på original filen. Detta har jag gjort i flera år vilket har underlättat arbetet.

//Allan Kvalevaag