Gästbok, mars 2024

7:e mars, Karl-Henrik Rydén
Hej, Ett sent svar angående Maria Timashans förfrågan den 11 Febriari. Jag har över 149000 personer inlagda i MinSläkt. Jag slutade för länge sedan att bara forska om mina egna anor och koncetrerar mig istället på den bygd i norra Småland och södra Östergötland som mina anor kommer ifrån. En del är de personer som finns i mina avskrifter (se länken), men jag jobbar även med många närliggande socknar. edshult.eu/Kyrkbok/Kyrkbok.htm
Jag arbetar främst med tiden från sent 1600-tal till början av 1800-talet. I stort sett alla som jag registrarat är på något sätt släkt med de andra personerna i min 'databas'. Så på så sätt man man säga att alla är släkt-i-släkten med mig för man kan på något sätt hitta släktförbindelse mellan alla som jag registrarat. Det är som ett nät av släktskap, om ni förstår vad jag menar. När någon frågar om sina anor i området jag täcker kan jag oftast skapa ett släktträd för den person i minst 7-8 led på någon halvtimma, eftersom jag bara behöver hitta hans/hennes anor från 1830-talet och framåt, vilket oftast är enkelt, tex. med hjälp av dödboken. Om ni har anor där får ni gärna fråga!
Vad det gäller källorna nöjer jag mig ofta med att skriva platsen i födelse-, vigsel- och dödboken, med volym och sida i kommentarfältet (ej fulla referensnamnet enligt SVAR). Dessutom tillkommer ofta referensen i husförhör och eventuellt i mantal, dombok och generalmönsterrullorna med längd, volym, sida och rote i föregivet fall.
Just idag tillkom cirka 100 personer i Lommaryd socken i Norra Vedbo härad som jag just arbetar med.
MvH
Karl-Henrik Rydén